2011. október 22., szombat

Húspatika a Bartók Bélán, kitömött mangalicával

Kisfiam, szereted a nagymamit?
Akkor még vegyél belőle

szőke mangalica
(mangalitza, mangalitsa)
Egy igényes hentesbolt Rákóczi Ferenc fejedelem ajánlásával. Esetleg valami dj is bejáccik: http://huspatika.hu/mangalicarol/a-huspatika

A Mangalica Húspatika igen aktív életet él a fészbúkkon :)

Mi a multikkal szemben a kisvállalkozónak szurkolunk.

A Bartók Béla út forgatagából a Húspatika ajtaján átlépve egy másik világba csöppen a vendég. A mangalica combok láttán és a bisztró hangulatnak köszönhetően a vendég egy spanyol tapas bárban érezheti magát. Itt egy egészen különleges kulináris élményben lehet része. Válogathat a sonka-, kolbász- és sajt pultból, azonnal megkóstolhat bármit, és helyben el is fogyaszthatja a finom házi kenyerek és friss zöldségek kíséretében. Kissé jobban körülnézve és a húspultot megvizsgálva a város egyik legjobb és legszínvonalasabban felszerelt húsboltjában találja magát a vendég. A magyar mangalica tőkehúsok széles választékából mindenki a legpazarabb ebédet varázsolhatja szerettei asztalára.



vörös mangalica
A mangalicáról sok embernek az jut az eszébe, hogy nincs vagy kevés benne a koleszterin. Pedig ez nem igaz. A mangalica elismerten magyar eredetű sertéstípus, hivatalosan az Országgyűlés 2004. áprilisában a védett, veszéyeztetett, nagy genetikai értéket képviselő, őshonos magyar eredeű állatok közé sorolta. Kialakulása az 1800-as évek elejére vezethető vissza, többféle sertésfajta keresztezéséből. A mangalica a nemesítésnek köszönhetően kifejezetten zsírsertés. 


Jellemző rá, hogy a szalonnája kiváló minőségű, és az izomszövetekben is nagy a zsír mennyisége. Ezért a belőlük készült ételek nagyon finomak. A mangalica iránti kereslet napjainkban igencsak fellendült. Ez egyrészt abból adódik, hogy a hagyományos receptúra szerint készült ételek, és az ehhez szükséges nyersanyagok egyre népszerűbbek. 


A másik ok az a mendemonda, hogy nagyon kedvező a zsírsav-összetétele, illetve alacsony a koleszterintartalma. 


mangalica
 Az igazság: Csapó és munkatársai (1999) részletes vizsgálatot végeztek több mangalica- és néhány összehasonlító (nagyfehér, magyar lapály) fajtával. Azonos takarmányozási és tartási körülmények mellett csak minimális különbséget mértek a vizsgált fajták között: az összes telített zsírsavtartalom (SFA) : 41,78% a hagyományosé, 39,88% a mangalicáé a kétszeresen telítetlen linolsav: 10,63% a hagyományosé, 11,47% a mangalicáé. A többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) aránya a linolsavon kívül kevesebb, mint 0,5%, míg a tengeri halak PUFA-tartalma mintegy 40%, ebből 30% omega-3. Belátható, hogy a mangalica zsírsav-összetétele meg sem közelíti az ideálist. A koleszterinmentesség sem igaz, természetesen a különböző húsrészekben eltérő az érték, de az átlag 83-85 mg/100 g. 


 Összegezve: a mangalicában a kétszeresen telítetlen linolsav tartalom minimálisan kevesebb, mint a hagyományos sertésekben. Ezt a tényt sikerült úgy felnagyítani a köztudatban, hogy a fogyasztók nagy része azt hiszi, hogy a mangalica zsírja egészséges, sőt, egészségvédő. Persze nagyon finomak a mangalicából készült élelmiszerek, ezt senki sem vitatja, az egészséges táplálkozás keretein belül mindenki fogyassza kedvére (ha meg tudja fizetni). (http://koleszterin-dieta.blog.hu/2008/11/27/mangalica_vs_koleszterin)

a feltámadásra
várva
A Mangalica & Társai Húspatika az alábbi elérhetőségen található meg:
Telefon: +36 1 782 4166 Fax: +36 1 782 3903
E-mail: info@mangalicaestarsai.hu

Címünk: 1111 Budapest, Bartók Béla út 50.
(közvetlenül a Móricz Zsigmond körtérnél)

Nyitvatartás:
 Hétfőtől-Péntekig: 8:00-24:00
 Szombat: 8:00-24:00
 Vasárnap: zárva mmm


Zene! Belga - Hús

Életem, kinn az ólból
sikítás, pislogás fel a porból
fekszek, áll a kés a szívembe
délbe' hurka kell, a paraszt enne
bőrömön vér a rózsa
a hasam már felhasítva
na guten appetit, kurva csorda.


------------------------------------

hús, hús, hús, egyél húst
a zöldségektől leszel olyan mélabús
hús, hús, hús, megint hús
a növényektől hamarosan elbutulsz
hús, hús, hús, csakis hús
nekem így jó, hogyha fehérje dús
hús, hús, hús

------------------------------------
zsír, máj, hagyma, ha
kacsanyakat teker reggel nagymama
szaftos zaftos gombás pacal
bocikának gyomra most az enyémbe kavar
a kakas kukorékolt, kapirgált
a beleimben már csak aszisztált
a bárányok meg csak hallgatnak
a pörköltben csendben puhulnak
szalontüdő két tányérral
aztán megküldöm az asszonyt disznózsirral
ettől lesz a sikerem a nőknél biztos
cuppan a csók, olyan édes, szaftos
tunkoljatok, tankoljatok
de ne higgyétek, hogy bunkó vagyok
reformkonyha? kit érdekel?
malacokba harapok nagyokat mert
az emberek a disznót felhízlalják
nevelgetik, viselik a dolgát
az emberek a disznót felizgatják
levágják, majd felaprítják
az emberek a disznót megdarálják
a belébe töltik és elfogyasztják
az emberek a disznót kihasználják
felnevelik és felzabálják

---------------------------------------
Refr.: 1X
Disznósajt, fincsi mi?
Tehéntőgye rántva, fincsi mi?
Marhagyomor pörkölt, fincsi mi?
Kakas vér hagymásan, fincsi mi?
Füstölt marhanyelv, fincsi mi?
Disznó köröm pörkölt, fincsi mi?
Bikahere paprikás, fincsi mi?
Lazac pete, fincsi mi?
-------------------------------------
életem, benn az ólban
(egész életemben végig az ólban)
jól telik a híg mocsokban
(a híg mocsokban, a saját szaromban)
fekszek, állok, nem parázok
(szabadon fekszek, szabadon állok)
délbe' moslék, arra várok
(minden szennyet hamm! bekajálok)
bőrömön a rózsa színe
(virágének a zsírba sírva)
körbe szőke sörte nőtte
(itt volna az a sor, amikor egyáltalán nem tudtam kitalálni semmit)
sűrű zsír nőtt a hasamra
(paprikásan lesz a pofádba tolva)
de nem vagyok német túrista
(bár ha ő is lehet disznó, a jó franc tudja)
Refr.: 1X
Művészet vagy gyilkosság?
Ez gasztronóm szertartás!
Malac feje vigyorog a kalodában.
Rituális habitus a palotámban.
Az orrát megperzselem,
Cukkolom, felhergelem.
Vicsorít. Üvölt, visít az állat!
Friss malacagyvelő a számban.
Friss malacagyvelő kiskanálban.
Friss malacagyvelő a számban.
Friss malacagyvelő kiskanálban.
végy egy disznót, nyisd fel a hasát
szedd ki a belét, vágd ki a húsát
vágd le a fülét, nyomd ki a szemét
igyál egy felest és mosd ki a belét
együtt nézzük a haláltusát
hívd meg a rokonokat, hívd fel az usát
együtt főzzük, készül az étel
kolbász is lesz jónéhány méter!
Refr.: 1X

No living animal has been hurt during the shooting. Realistic puppets have been used during the stabbing, opening and cutting.

Élő állatnak a forgatás során nem esett bántódása.
A szúrás, pörzsölés, felnyitás és darabolás során valósághű bábukat használtunk.

2 megjegyzés:

Dé írta...

saját szöveget nem írsz, csak bemásolsz?
nem kötekedni akarok, csak érdekesebb lenne, ha valódi véleményt olvashatnánk

BB írta...

A fotó saját. És Esterházy munkamódszerét követem.